söndag 1 december 2013

1a december och 1a advent


Vad betyder ordet advent?

Det betyder ankomst, det handlar också om det glada kristna budskapet att: Guds kärlek är ovillkorlig. Kärlekens möjligheter i våra liv är ny varje dag.

Och vad handlar adventstiden om?


Sina historiska rötter har adventsfirandet i julfastan, en
fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Denna spegling av påskfastan lever kvar i att Jesu intåg i Jerusalem utgör predikounderlag såväl den första söndagen i advent som på Palmsöndagen. Traditionellt i kyrkan är advent alltså en tid av fasta, förberedelse och väntan inför firandet av Jesu födelse vid jul. Under 1000-talet fick julfastan benämningen "advent" och tiden sattes till fyra veckor
Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. De fyra söndagarna fram till jul benämns vardagligt första, andra, tredje och fjärde advent, eller mera korrekt första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent. När juldagen infaller på en söndag, blir adventstiden lång jämfört med om juldagen infaller en måndag. Tiden fram till julafton räknas ned på olika sätt beroende på tradition.
norra halvklotet är det årets mörkaste tid och många hem rymmer under den här tiden en adventsljusstake med fyra ljus, där ett ljus tänds för varje söndag i advent som passerats.
 
En annan nedräkning, populär bland barn, är adventskalendern. Advent blandas i dessa sammanhang ofta ihop med tiden 1–24 december.
 
Hoppas ni nu får en härlig adventstid och att ni tar vara på varandra!
 
Jag skall nu äta en snabb frukost vid adventsljusstaken och skriva det sista på min predikan.
 
Kram på er!2 kommentarer:

 1. Önskar dig en mysig och trevlig första advent :-)
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 2. Fina Ulrika! Vilken jättefin blogg du fått! Naturligtvis var den fin innan också - men jag har ju inte hunnit läsa sedan du fått det julbonat! *ler* Jag är glad att läsa att du känner att du haft liiiite mer tid nu - man jag anar att du kommer att få en hel del att göra i december som alla andra med ditt yrke. Jag tycker om advent - för katoliker är denna tid viktig och även om jag inte längre är med i katolska kyrkan, är ju traditionen kvar..

  Ta hand om dig i veckan och ha en god advent!
  Kram

  SvaraRadera