måndag 2 december 2013

2a decemberAdventsstjärnan

Adventsstjärnan utvecklades i Herrnhut i Sachsen som en del av herrnhutismen som

Herrnhutstjärnan. Det gjorde också att stjärnan spreds med missionärer. Bakgrunden till stjärnan går tillbaka till början av 1800-talet. 1821 firade internatet i Niesky 50 år och under firandet satte man upp en lysande stjärna. Senare började man hänga upp dem på den olika internaten i Niesky, Neuwied, Königsfeld im Schwarzwald och Kleinwelka i samband med första advent. Efterhand började man tillverka stjärnor som en del i det årliga julpysslet som internatseleverna hade. I början av 1900-talet började så en fabriksmässig tillverkning.

Traditionen att använda adventsstjärnor i Sverige introducerades av Julia Aurelius (fru till
Sven Erik Aurelius) 1912. De första stjärnorna, moravisk stjärna, var klotformiga med taggar åt alla håll. Den moraviska stjärnan är mer känd som Herrnhutstjärna (Herrnhuter Stern) i Sverige. Julia och Sven Erik Aurelius bosatte sig i Lund och stjärnan hängdes upp i hemmet och fler familjer i började hänga upp denna typ av stjärnor. Mer allmän blev adventsstjärnan efter 1934 då en pappersgrossist i Lund började importera dem. Det stora folkliga genombrottet kom i början av 1940-talet då Erling Persson lanserade den sjuuddiga gulröda adventsstjärnan, den så kallade "proletärstjärnan

Idag är det vanligt med en Davidsstjärna.

Stjärnan anspelar ju också på den stjärna som lyste över stallet efter Jesu födelse!!

Och idag är det min tur att hinna göra lite mer adventsfint!
För jag har jobbat hela helgen både på jobbet och i Tv rummet.
Nu är det "bara" taklister kvar och det skall vi fixa ikväll!!
Om golvlisterna inte var helt roliga att såga till så, ja vad säger man när man väljer "allmoge"- list till taket? Att det är lite svårare ändå att få till ;-)
Igår fixade mannen upp sladdarna i kabellister där det nu går. 

Lovar att det kommer inlägg av annat slag än informativa i denna kalender!
Men nu måste jag STÄDA!
 


2 kommentarer:

 1. *ler* Och jag som fick för mig att du hade tagit det lite lugnt av någon konstig anledning.. Suck. Ulrika - hoppas du verkligen inte tar ut dig alltför mycket! Och kanske skulle man kunna få se lite bilder?

  Kram

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sitter faktiskt och tar det lungt just nu! I torsdags var jag faktiskt ledig ledig! Jag försöker!

   Radera