fredag 6 december 2013

6e december - vem är jultomten?!


Sankt Nikolaus

S:t Nikolaus är faktiskt ursprunget till jultomten. I engelskspråkiga länder heter ju tomten Santa Claus. Det betyder S:t Nikolaus. Anledningen till att han har blivit jultomte är förmodligen att man i Katolska Kyrkan firar hans dag den 6 december. Då klär en lämplig herre ut sig till Biskopen Nikolaus med t.ex. en röd dräkt, vitt skägg, kräkla (biskopsstav), och mitra (biskopens huvudbonad). Han brukar komma till barnen med godsaker eller en liten leksak. Det har att göra med att han räddade de där tre döttrarna som man kan läsa om i den scannade texten nedan, och att han gjorde det genom att slänga in guldkulorna genom fönstret. Han är alltså efter det känd för att vara god mot barnen. Därav seden att ge presenter till barn på t.ex. skolor daghem mm, i katolska länder.

Sedan har den germanska nordeuropeiska traditionen med hustomtar gått ihop med S:t Nikolaustraditionen. Hustomtarna har nämligen röd luva på huvudet.
Sedan har, skulle jag tro, dessa två traditioner förenat sig med den om Jesusbarnet som kommer med presenter till barnen på Juldagens morgon. Barnen i Italien hittar nämligen sina presenter vid julkrubbans fot och man säger att de är från Jesusbarnet. Så kom kanske det med presenterna in på Julen och det hela blev en enda figur; Jultomten. Här har du en text om S:t Nikolaus jag scannat från en bok.


 

NIKOLAUS AV MYRA, biskop (6 december)


Den helige Nikolaus är känd och älskad över hela den kristna världen. Han föddes under 200-talets mitt i en kristen familj i Patara i Mindre Asien, i det nuvarande Turkiet. Efter sina föräldrars död ärvde han en stor förmögenhet som han främst använde för att hjälpa de fattiga, på ett alltid mycket diskret och taktfullt sätt. Berömd är berättelsen om den utfattige fadern, som ville sälja sina tre döttrar till en kopplare, när han inte kunde ge dem en hemgift. Nikolaus fick veta detta och mitt under natten kastade han in tre kulor av guld genom ett öppet fönster. Så räddade han flickorna från ett liv i skam och fadern från livslånga samvetskval.Detta gav i många länder upphov till seden att natten före hans fest lägga små gåvor åt barnen i en strumpa

.

Under en pilgrimsresa till Jerusalem överraskades båten på vilken Nikolaus färdades av en häftig storm. De förskräckta sjömännen ropade till helgonet: "Be för oss till himmelens Gud, som du dyrkar!" De blev inte besvikna. Nikolaus bad en kort bön och havet blev lugnt. Så blev han sjömännens och många hamnstäders skyddshelgon.

Omkring år 280 dog biskopen i Myra. Nikolaus var då redan så berömd, att man enhälligt valde honom till hans efterträdare. även som biskop fortsatte han med sina kärleksgärningar. 303 började kejsaren Diokletianus en grym förföljelse mot de kristna. Nikolaus blev i kedjor förd i landsflykt. Där förkunnande han Kristus för sina medfångar, tills Konstantin den Store 313 äntligen gav Kyrkan sin frihet. återvänd till Myra försvarade Nikolaus den sanna tron mot Arius' villoläror och deltog i konciliet i Nicea, där Arius blev dömd.
Efter det att Turkiet hade erövrats av islam, beslöt en sjörövare från Ban i södra Italien att med sina 62 sjömän rädda helgonets kvarlevor åt kristenheten. På ett äventyrligt sätt lyckades han överföra relikerna till katedralen i Bari, den 9 maj 1087.

Ja, så sägs det i alla fall.
Idag har jag hunnit med en adventssamling i kyrkan i ett litet samhälle strax utanför min hemort.
Nu har snön kommit och kommer smått "duggregnssnö" inte så trevligt men vitt blir det!

Igår var jag på syföreningsauktion vad jag ropade in får ni kanske se en annan dag.

I helgen hoppas jag på trevlig fikastund hos vänner, pyssel hemma och lite lite jobb.

Kram

2 kommentarer:

  1. Tack för dagens lucka, och hoppas du får den där mysiga helgen du planerat.

    SvaraRadera
  2. St Nikolaus. Ja, han kommer till de katolska kyrkorna jag besökte i min barn- och ungdom. Så jag är bekant med honom. Tack för din kalender!

    Kram

    SvaraRadera