måndag 9 december 2013

9e december


För alla är julen inte en högtid värd att fira. Där är ensamheten en stor bidragande orsak, liksom pengar. För julen kan vara kostsam oavsett om det handlar om en julklapp till varje familjemedlem för har du inte pengar så har du inte mer pengar kring jul.
Så idag blir det ett allvarsamt inlägg som kan skänka glädje till andra...

För det handlar om hur vi kan hjälpa andra på olika sett, jag är övertygad om att tillsammans kan man göra skillnad!!

Majblommans aktuella profilfrågor
Kommunerna ska följa skollagen och inte tillåta dolda avgifter i skolan.
Landstingen måste betrakta glasögon som medicinsk behandling.
Kommunerna måste ta sitt ansvar för barn även under det elva veckor långa sommarlovet.


De frivilliga bidragen behövs för att lindra vardagens vanmakt

Är det samhällets ansvar att se till att alla barn har en cykel eller får åka på sommarsemester? Av olika skäl kan föräldrar ha en knapp ekonomi som gör att barnen inte kan dela gemenskapen med sina kamrater på grund av att man saknar pengar. Majblomman ser tecken på en slags vardagens vanmakt och vi ser att klyftorna har ökat. I en vanlig skolklass är skillnaderna så stora att bristen på pengar är en ständig oro för ekonomiskt utsatta föräldrar och barn. Majblomman är ofta den sista utvägen när samhället inte räcker till. Och 500 kr till en cykel eller ett födelsedagskalas kan vara räddningen för dagen för ett barns gemenskap med sina kamrater.


Barns behov är omedelbara och kan inte vänta
Påverkansarbete är ofta en långsam process varför vi samtidigt måste hjälpa så många barn som möjligt. Majblomman lämnar inte barn i sticket utan kan ge ett bidrag som gör att de kan få följa med på skolutflykten just idag! Att påverka politiker och andra beslutsfattare menar vi är vuxnas ansvar, barn ska få vara barn och inte behöva ta vuxenansvar eller behöva ta konsekvenserna av politiska prioriteringar som inte analyserats utifrån barnkonventionen

Majblommeföreningen har: Plusgiro: 90 1907-6, där man kan ge ett bidrag. Men gå in på www.majblomman.se så finner du fler sett att skänka en slant, bla via mobilen.


Ett annat alternativ är din församlings diakonikassa.
Vad är detta? Jo i nästan varje församling finns en Diakon, som är vigd liksom prästen. Men dennes tjänst handlar mer om det sociala, att besöka ensamma människor, att stödja mitt i livet. Men man kan också gå till en diakon, eller uppsöka sin församling för ett ekonomiskt bidrag.

Hos oss där jag jobbar får den som kommer oftast en rekvisition till en av våra matvaruaffärer. Med den kan de handla mat, hygienartiklar mm men INTE öl och spel. Vid jul vet jag att det delas ut pengar till julklappar, ibland om någon behöver medicin.

Hur man gör kan se lite olika ut, vissa ger pengar, andra ser till att ha ett lager med basvaror, konserver, hygienartiklar, blöjor, välling, så att de kan plocka ihop matkassar att skänka till den som behöver. Vissa församlingar och stift har fonder som man själv eller diakonen kan söka bidrag ur, till säg glasögon el liknande.

Vissa har också den hjälpen att de tar emot kläder som de sedan skänker till hemlösa, behövande barnfamiljer osv. De brukar veta vad som just då behövs, så ring gärna och fråga innan ni eventuellt skänker kläder till en sådan verksamhet.

Hur gör du för att skänka pengar till din lokala kyrkas diakonala arbete?

Jo du ringer till expeditionen/diakonen/kyrkoherden och så säger du att nu såhär till jul undrar du om det finns något sett att bidra till diakonin i församlingen. Med ett ekonomiskt bidrag, leksaker… Fråga helt enkelt om de vill ta emot ett ekonomiskt bidrag eller om de har något annat förslag själva.Det kanske pågår ett projekt kring jul i din församling. Du kan också då be dem att de skall gå just till julklappar/julmat…

3 kommentarer:

 1. Javisst är julen en svår tid för många, tur det finns dom som vill o kan hjälpa.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker också julen är en svår tid... Försöker förklara för min 9 åring att det är viktigt att kunna ge också och inte bara få få få julklappar och att alla verkligen inte får julklappar!
  Kram Sandra

  SvaraRadera
 3. Jag tycker ju om julen - men mina killar och jag firar den på ett eget sätt. Utan alltför många julklappar. Vi skickar julklappar till Rumänien och Moldavien och köper julklappar och skänker bort att dela ut till dem som inga får. Vi har precis varit med en stor kasse + blöjor till en familj med ensamstående, ung mamma och två barn, för att underlätta december. Vi skänker alltid - dvs. vi säljer inget - skridskor, stövlar, kläder, annat, till de som behöver. Det är små, enkla saker att göra, som kan betyda mycket..

  Kram

  SvaraRadera