söndag 22 december 2013

Dan före dan före dopparedan - 22 december


Idag har jag vilat under förmiddagen. Handlat stora mängder grädde. Planerat julaftonens efterrätt därav all grädde. Burit in ved. Ringt mamma och talat om att vi kommer den 25!!!! Alltså juldagen, tihi.
Bakat whoopies, gjort hallonsaftsås, en clementin sås, kokat risgrynsgröt och nu står maten i ugnen.

Bjuder lite recept denna en av de sista dagarna innan jul.
Vi tänker ta med oss ris ala Malta med två olika såser, klassisk saftsås och en med
Clementin.

Clementinsås
6 clementiner
1 vaniljstång, dela och skrapa ur
1/2 dl strösocker
1 msk outspädd konc apelsinjuice

Blanda och koka upp, låt stå i ca två timmar sila av.



Whoopies med choklad och jordnötter

Kram100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2 1/4 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
1 tsk malen ingefära
100 g mörk kvalitetschoklad 70 %
Salty Peanutbutter frosting
1 dl mjukt jordnötssmör
4 dl florsocker
4 msk kakao av god kvalitet
2 tsk vaniljsocker
150 g philadelphiaost
1 msk varmt kaffe
1,5 dl salta jordnötter
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
Knåda försiktigt in grovt hackad choklad i degen (eller använd färdiga chips/pellets).
Rulla degen till små bollar och lägg dem med jämna mellanrum på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite.
Grädda kakorna gyllene i mitten av ugnen i 12–15 minuter. Låt svalna.
Salty Peanutbutter frosting

Rör jordnötssmör, florsocker, kakao, vaniljsocker och philadelphiaost krämigt.
Tillsätt kaffe och vispa frostingen krämig med elvisp.
Rör ner hackade jordnötter.
Lägg ihop kakorna till whoopies med frosting emellan.

1 kommentar:

  1. Du fick då
    Allt gjort en massa efter vilan ;-)
    Galet fort har denna månaden gått!
    Vi gjorde köttbullar idag, dom blev sådär, för vi gjorde dom i ugnen!
    Önskar dig en riktigt God Jul
    Kramar Sandra

    SvaraRadera