tisdag 12 juli 2016

Att ta det lugnt

Allt fler livstilsforskare, psykologer och hjärnforskare börjar konstatera att de perioder under året där vi presterar på max bör inte vara så långa och många som för de flesta av oss.

Merparten av oss människor har kanske säg fem veckors ledighet, tänker då fyra veckors semester under sommaren och kanske en runt jul.
Jag vet att det varierar stort!

Om vi sedan åtminstone tog det lugnt dessa perioder då vi är lediga mer än två dagar i rad.

Jag har blivit lite duktigare på att ta det lugnt när jag är ledig på exempelvis måndagar.

En forskare som jag tyvärr i te minns namnet på längre, men hon är hjärnforskare om jag minns rätt menar att de som för inte alltför längesedan levde av jorden. Som för visso under vårbruket, sommaren och hösten jobbade från soluppgång till solnedgång troligen sex dagar i veckan.
De hade också månader då de sov väldigt många timmar när det var som mörkast och förutom de små vardagssysslorna var de sociala, satt vid ljus och värmekällan tillsammans, lagade refsor, sydde mm. De sov, vilade, åt och var sociala menar hon.
Självklart förenklade hon och jag ännu mer.

Men vad är det vanligt att vi gör våra futtiga fyra veckor?!

Många av oss har ett semesterprojekt av något slag, ibland mindre ibland större. Vi planerar att hinna en massa saker, vilket inte alls är så konstigt. Äntligen har vi tid.

Jag vet också att de är dessa är bättre på att socialisera och göra minsta möjliga. Vissa av oss tycker också att det är avstressande/roligt att göra det där vi inte tycker oss ha tid till under året. Fast det kanske mer liknar arbete än vila.Jag skriver det igen, vi är inga superhjältar. Det är inte alls fel att satsa mot stjärnorna, men jag tror inte det är bra att alltid satsa mot stjärnorna och tro att vi måste prestera. Till och med att på något vis bräcka varandra i vilandet också med mer jag vet inte kvalité. Hur man nu tar det lugnt med kvalité?!


Gör dig själv en tjänst försök sluta jämföra dig med andra, vissa av oss gör det nog mer omedvetet än andra är min gissning.
Försök att vila från alla skärmar av olika slag. 
Slår jag ett slag för som skriver blogginlägg på löpande band...

Vila hjärnan liksom du vilar kroppen. Träna kroppen med motion läs en bok, lägg ett pussel...

Men framförallt var social och vila mycket!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar