onsdag 24 april 2013

Överenskommelser - en bokrecension

Jag vet att många kvinnor ogillar litteratur som denna, men jag skall erkänna att jag älskar litteratur som denna.
Jag struntar i att de förmedlar både en hemsk kvinnosyn och syn på män, syn på klass osv

Den utspelar sig mestadels i Stockholm med omnejd på 1800-talet, där man tydligt tillhör olika samhällsklasser och de i meddelklassen gör allt för att klättra uppåt och komma närmare de rika och mäktiga. I alla fall vissa av dem i denna berättelse.
Huvudpersonen är en ung kvinna med rött hår som i tidiga år innan hennes far dör uppfostras till en tänkande person. Hon tillåts läsa böcker och bilda sig, vilket kvinnor absolut inte skulle.
Hon hamnar efter det att även fadern dör hos sin elake och snåle farbror. Samtidigt som hon där i sin jämnåriga kusin finner en syster.
Kärlek, makthunger och lögner är tre starka ingridienser skulle ja säga i denna bok. Den kretsar också kring frågan; Ska de få varandra?!
Den handlar också om en hel del avskyvärda män...

Det är inte så mycket nytt när det kommer till "kostymdrama" som de brukar heta när de filmatiseras. Förenklat är det fattig flicka/ung kvinna möter lite äldre och mycket rik man, men de kan inte få varandra därför att...
Men jag tycker att det är roligt att den utspelar sig i Sverige. Att jag kan uppskatta en svensk författare.

Vad ger en sådanhär bok mig?
Jag slukade dem än mer för några år sedan, särskilt när jag bodde ensam. Jag försvinner lätt in i böcker som denna, lever i deras värld för ett tag. Då gav de också hopp om att kärleken kan komma även till mig.
Nu är jag lyckligt gift men jag försvinner fortfarande in i deras värld. Lite av en verklighetsflykt, den tar slut så fort jag stänger boken så det känns som en harmlös flykt.
När jag kommit en bra bit in i boken inser jag att jag nog har läst den en gång förut. Har inte letat efter om jag äger den sedan innan men det kan mycket väl vara så.
Brukar inte klara av att läsa om en bok så tätt inpå, men jag kanske läste den samma år som den kom ut 2010...

Nu skulle man kunna tro att jag skulle ge boken 5p men det gör jag inte. Däremot tycker jag att de är en av de som gett mig en av de bästa läsupplevelserna inom denna bokklubb.
Så 4,7p får den faktiskt av mig.

5 kommentarer:

 1. Det är märkligt att både du och Emelie antyder att detta liksom skulle vara "dålig el snaskig litteratur"... inte "fin" nog för att det är en kärleksroman.
  Jag tyckte mkt om den här å nu att läsa.
  Böcker "som har allt" i min värld är ofta lite krävande och såna böcker varken orkar el vill jag läsa jämt.
  Kram

  SvaraRadera
 2. Ja, jag älskar den ju... Ibland får man höra att den här typen av relationsdrama skulle vara farligt för människor att läsa eftersom unga eller svaga (!) kvinnor skulle kunna få idéer om att livet skulle vara lättare än vad det är. Att man skulle få konstiga uppfattningar om kärlek eller, ja inte vet jag...Den diskussionen förs aldrig om deckare. Som om det skulle vara mindre verklighetsflykt.

  /Tråktanten

  SvaraRadera
 3. Jätteroligt att läsa Ulrika! Och jag har verkligen uppskattat denna bokklubb - just för att man faktiskt uppmanas och manas till att läsa sådant man inte skulle läsa annars.

  Om du letar upp Simonas blogg (enkelt att googla!) så fannas det bland söksidorna som dök upp en annan blogg (tror att det var Bokhora) som hade en intervju med Simona. Där berättar hon om andra författare som inspirerar henne... Kanske ett boktips till dig?

  Jag tycker du skall fortsätta läsa det som du mår väl av! Det är viktigt! *ler*

  Kram

  SvaraRadera
 4. Nu har jag oxå läst och recenserat och det var inte alls min typ av bok. Men det är ju tjusningen av att vara med i en bokcirkel!

  SvaraRadera
 5. Jag tyckte också om boken! Och visst är den där verklighetsflykten helt underbar?! Det är bland det bästa med att läsa... att gå in i en annan värld, ta del av andra människors vardag och öden...
  En del böcker kräver en viss sinnesstämning och som du skriver, vissa skeden i livet skapar läslust av olika slag.
  Kul att läsa din recension!
  Kram!

  SvaraRadera